Zonneschermen

Omdat mijn huis een groot voorraam heeft die redelijk vrij uitzicht heeft op het oosten, is het vooral in de zomer nodig om het licht enigszins te filteren. Er zit dan ook een zonnescherm op, maar deze is erg oud en versleten. Ik heb onlangs besloten om deze te vervangen door 'screens', oprolbare buitenschermen die het licht verminderen en inkijk tegengaan.
De aansturing van deze screens kan op 2 manieren: bedraad of draadloos. In Nederland is Somfy oververtegenwoordigd, en deze heeft 2 verschillende draadloze systemen, die helaas een paar nadelen hebben voor de doe-het-zelver: het is een gesloten systeem, en ze zijn moeilijk te integreren in een ander domotica-systeem.

Qua prijs scheelt dit aanzienlijk: de draadloze versie is ongeveer 60 tot 100 euro duurder per screen, en de afstandsbediening is ook tamelijk duur (ca. 50 euro). Dat zou me dus tussen de € 220 en € 300 euro kosten, en dan heb ik nog niet eens gekeken naar de extra kosten om een en ander te automatiseren, daarvoor zijn weer diverse interfaces e.d. noodzakelijk. Voor die prijs was het zinnig om te kijken of ik het zelf kon bouwen, en dat heb ik dus gedaan:

Ik heb gekozen voor de bedrade versie van de motoren van de screens, deze zijn voorzien van 4 draden:
  1. geel/groen: aarde
  2. blauw: nul
  3. bruin: fase draairichting 1
  4. zwart: fase draairichting 2
Dit ga ik aansturen middels een dubbel relais:


Dit is in een aansluitdoos in de meterkast gebouwd:



Het 'ON/OFF' relais moet een bepaalde tijd bekrachtigd worden, het 'omhoog/omlaag' relais geeft de richting aan waar het screen heen moet bewegen.
Voor de aansluiting van de screens maak ik gebruik van Hirschmann stekkers:




Update 5-11-2018: Vandaag zijn de screens geplaatst, en ik had geen enkel probleem om de aansluitingen te realiseren; het bleek dat de screens ongeveer in 30 seconden een volledige open of sluitbeweging maken, dus ik heb de pulsduur daarop aangepast.

Voor de aansturing gebruik ik 2 methoden:
  1. De handmatige sturing via de lichtknoppen: door de lichtknop lang ingedrukt te houden, trigger je de 'toggle' functie: als het scherm open is, gaat het dicht, en omgekeerd. Dit heb ik op de 2 lichtknoppen in de woonkamer gezet, en op de knop in de keuken.
  2. Via de app of een browser: de 'cover' functionaliteit van Home Assistant biedt de mogelijkheid om de schermen te bedienen, ook via MQTT. Dit werkt via de Homekit functionaliteit ook met Apple Homekit en Siri.
Ik heb de aansturing via de Arduino als volgt geprogrammeerd:
Een commando 'Open' of 'Close' met het nummer van het scherm zet het richtingrelais goed, en stuurt dan het motorrelais aan gedurende de pulsduur (nu: 30 seconden). Een ander commando 'Stop' zet het motorrelais direct uit. Als er een ander 'Open' of 'Close' commando komt binnen de pulsduur, wordt dat ook als een 'Stop' gezien.

Na wat configuratie werken de screens perfect, laat de zon nu maar komen!

Reacties

Populaire posts van deze blog

Automatisering in Home Assistant

NFC Scanner voor toegangscontrole